Otok Vis


ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 3 glasač(a), prosječna ocjena 5,00
Loading...

Otok Vis od kopna je najudaljeniji hrvatski otok. Smješten je u srednjodalmatinskom arhipelagu, a iako nevelik površinom, obiluje prirodnim ljepotama. Obala mu je bogato razvedena pa  je od prirode obdaren mnogim uvalama, rtovima i otočićima. Izazito povoljna klima, koja je čak zimi nekoliko stupnjeva viša, a ljeti nekoliko stupnjeva niža od klime na kopnu, učinila je otok ne samo idealnim mjestom za život ljudi, nego i „prirodnim staklenikom“ za uzgoj mnogih mediteranskih kultura od kojih su najčešće vinova loza, masline, rogači, limuni, naranče i aromatično bilje. Isto tako, iako ima manje padalina nego bliski mu otoci i kopno, Vis ima vlastite izvore pitke vode. Sve ovo, a osobito njegov strateški važan položaj, Vis je učinilo primamljivim mnogim osvajačima. Kroz dugu povijest otoka smjenjivali su se vladari, a svaka od tih vladavina, bili to Grci, Talijani, Englezi, Austrijanci ili Francuzi, ostavila je otoku nešto svoje pa tako danas možemo reći da je Vis pravi „europski otok“, otvoren prema posjetiteljima sa svih strana svijeta jer je na to odavna naviknut. Nesretna sudbina pedesetogodišnje izolacije otoka, tijekom koje je Vis bio vojna utvrda tadašnje jugoslavenske vojske, danas je pretvorena u prednost jer je Vis, stjecajem tih okolnosti, ostao otok rijetko sačuvane prirode i ljudi koji danas, unatoč naglom razvoju turizma, još uvijek njeguju istinske, tradicionalne ljudske vrijednosti u kojima je čovjek ispred svega ostalog.

To je otok na kojem ćete još uvijek dobiti iskren osmijeh i toplinu i s kojeg ćete sigurno otići duha obogaćena ne samo prirodnim ljepotama, već i nezamjenjivim poznanstvima; otok s kojim se postaje prijatelj.

INFO

GEOGRAFSKI POLOŽAJ:

–          širina: između 43°12” i 43°48’6”N

–          dužina: između 16°3′ i 15°48”E

POVRŠINA OTOKA: 90,3 km2

POVRŠINA ARHIPELAGA: 103 km2

DULJINA OBALE: 77 km

UDALJENOST OD KOPNA: 45 km

ŠIRINA VIŠKOG KANALA: 18 km

NAJVIŠI VRH: Hum – 587 km

BROJ STANOVNIKA: 3 700

KLIMA: jadranski tip sredozemne klime

PROSJEČNA TEMPERATURA:

–          ljetna: 24°C

–          zimska: 9°C

–          srednja godišnja: 16°C

LJETNA TEMPERATURA MORA: 21-25°C

PROSJEČNA GODIŠNJA KOLIČINA PADALINA: 800 mm/m2

Na otoku se nalaze dva grada, Vis na istočnoj i Komiža na zapadnoj obali. Međusobno su povezani dvjema cestama: brzom novom cestom dugom 10 km ili, sporije, ali zanimljivije, starom cestom čijih 20 km vodi kroz pitoma polja i sela viške unutrašnjosti.

Trenutačno nema komentara. Budite prvi koji će komentirati!
Želiš komentirati?SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: