Biševo

Otok Vis od kopna je najudaljeniji hrvatski otok. Smješten je u srednjo-dalmatinskom arhipelagu, a iako nevelik površinom, obiluje prirodnim ljepotama. Obala mu je bogato razvedena pa je od prirode obdaren mnogim uvalama, rtovima i otočićima.

Gdje se nalazimo

ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 13 glasač(a), prosječna ocjena 5,00
Loading...

Biševo je otok smješten oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Komiže. Površina mu iznosi oko 6 km2, a na njemu je nekoliko naselja: Mezuporat, Porat, Poje, Velo Gora, Nevaja, Potok te Gornja i Donja Salbunara, međutim, danas su ta mjesta, osim ljeti, vrlo slabo naseljena. Obala otoka duga je 14 km, ali uglavnom strma i nepristupačna, a od desetak uvala samo su u uvalama Mezuporat, Salbunara i Porat izgrađeni mali gatovi prikladni za privez brodova.

Na otoku postoji crkva sv. Silvestra iz XVI.st. u kojoj se održava misa na Silvestrovo i, nažalost, zapuštena škola. Najposjećenija mjesta na otoku su svakako prekrasne morske špilje.

Medvidina špilja je 160 m duboka i oko 14 m široka špilja koja se sužava prema kraju na kojem se nalazi malo žalo. Nalazi se na južnom dijelu otoka, u uvali Trešjavac. Naziv joj potječe od činjenice da je ta špilja bila stanište sredozemne medvjedice, najrjeđe vrste tuljana koja spada među najugroženije sisavce na svijetu, a koju na Visu zovu „morski covik“. Ona se danas, nažalost, iznimno rijetko viđa u Jadranu.

Modra špilja najpoznatija je znamenitost otoka Visa. Nalazi se u uvali Balun na istočnoj strani otoka. Komiškim je ribarima bila poznata od davnina, a svijetu je otkrivena 1884. godine kada je, na prijedlog istraživača baruna Eugena de Rensonneta, otvoren veći ulaz. Špilja, duga 24, a široka 12 m, naziv je dobila po odsjaju sunčevih zraka koje, kroz podvodni otvor na južnoj strani špilje, špilju osvjetlavaju modrom bojom. Ovaj fenomen je najljepši između 11 i 12 sati.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ulaz u špilju je zatvoren.

Cijena ulaznice (01.07.-31.08)  je 100,oo kuna (odrasli) i

                                                        50,00 kuna (djeca 6-12 god).

Cijena ulaznice (izvan sezone)  je 70,oo kuna (odrasli) i

                                                        35,00 kuna (djeca 6-12 god).

 

Ulaznice se mogu  kupiti u uvali Mezoporat. 

M: ++ 385 (0) 91 463 33 30, M: ++ 385 (0) 91 271 3015
E: bluecave@nautica-komiza.com

Na Biševu je nekoliko plaža, od kojih su najpopularnije: Mezoporat (Mezuporat) – uvala sa šljunčanom plažom s istočne strane Biševa u koju je moguće doći i redovnom linijom iz Komiže, a polazište je i za izlete u Modru špilju; Porat – uvala sa zapadne strane Biševa s predivnom pješčanom plažom iznad koje je nekoliko ugostiteljskih objekata; Salbunara (Sarbunora) – uvala sjevernije od uvale Porat u kojoj također postoji, iako nešto manja, pješčana plaža s bogatom hladovinom iznad nje.

Biševo je s Komižom povezano redovnom brodskom linijom, a u ljetnim mjesecima postoji nekoliko izletničkih linija. Na otoku je moguće naći privatni smještaj.

BROD ZA BIŠEVO (Sv. Salvestar) –

Državna linija 612

Tel: +385 (0)21 713 215 (recepcija)

 – polazak iz komiške luke u 8.00 sati svaki dan

– povratak s Biševa (uvala Porat)  u 17.00 sati

U slučaju loših vremenskih uvjeta brod ne isplovljava.

Povratna karta stoji 50,oo kuna.

 

Lokacija: Biševo, otok Vis

Kalendar događanja

23.

April

Blagdan sv. Jurja - Dan grada Visa

Blagdan svetog Jurja Dan je grada Visa. Središnji program proslave Dana grada Visa započinje polaganjem vijenaca na gradskom...

26.

April

Jadranska regata

Jadranska regata održava se nekoliko godina krajem travnja, u organizaciji YC „Host“,  na ruti Vis – Sveti Andrija –...

01.

May

11.

May

Smotra učenika ugostiteljskih škola

Smotra učenika ugostiteljskih škola okupljanje je koje nije natjecateljskog karaktera i čiji je cilj razmjena iskustava i stečenih...

01.

June

Ljeto u Komiži

Ljeto u Komiži je manifestacija koja na autentičnim lokacijama ovog ribarskog gradića nudi mnoštvo kulturnih, zabavnih i sportskih...

20.

June

Rota Palagruzona

Rota palagruzona, koja se održava krajem lipnja, u organizaciji kulturne ustanove ARS HALIEUTICA prije nekoliko je godina obnovljena povijesna...

04.

July

Viško kulturno ljeto

Viško kulturno ljeto tijekom turističke sezone nudi čitav niz kulturnih događaja koji koriste ambijentalne vrijednosti grada Visa održavajući...


Prikaži sve događaje

Trenutačno nema komentara. Budite prvi koji će komentirati!
Želiš komentirati?

Preporučamo pogledati

Plaža Goveja

Goveja je plaža u centru grada Visa, u neposrednoj blizini Policijske postaje Vis. To je šljunčana plaža do...

Marinje Zemlje

Marinje Zemlje ili Marine Zemlje naziv je koji objedinjuje osam zaseoka za koje treba skrenuti sa stare ceste...

Crkva sv. Mihovila

Na vrhu brda istočno od Komiže, na preko 300 metara nadmorske visine, sagrađena je crkva svetog Mihovila. Nalazi...

Plaža Kamenice

Kamenice su najpopularnija komiška plaža kod mlađe populacije. To je zaklonjena šljunčana plaža na samom izlazu iz mjesta...

Crkva sv. Jurja

Crkva se nalazi na lijevom ulazu u višku luku, u uvali sv. Jurja koja je dobila ime po...

Mala Travna

Mala Travna (Molo Trovna) je uvala na južnoj strani otoka s malom šljunčanom plažom i kosim ravnim pločama...


SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: