Vis Cetral Logo
tiskano izdanje >

Biševo

Otok Vis od kopna je najudaljeniji hrvatski otok. Smješten je u srednjo-dalmatinskom arhipelagu, a iako nevelik površinom, obiluje prirodnim ljepotama. Obala mu je bogato razvedena pa je od prirode obdaren mnogim uvalama, rtovima i otočićima.


Lokacija na karti
Plaže i uvale u blizini

ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 12 glasač(a), prosječna ocjena 5,00
Loading...

Biševo je otok smješten oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Komiže. Površina mu iznosi oko 6 km2, a na njemu je nekoliko naselja: Mezuporat, Porat, Poje, Velo Gora, Nevaja, Potok te Gornja i Donja Salbunara, međutim, danas su ta mjesta, osim ljeti, vrlo slabo naseljena. Obala otoka duga je 14 km, ali uglavnom strma i nepristupačna, a od desetak uvala samo su u uvalama Mezuporat, Salbunara i Porat izgrađeni mali gatovi prikladni za privez brodova.

Na otoku postoji crkva sv. Silvestra iz XVI.st. u kojoj se održava misa na Silvestrovo i, nažalost, zapuštena škola. Najposjećenija mjesta na otoku su svakako prekrasne morske špilje.

Medvidina špilja je 160 m duboka i oko 14 m široka špilja koja se sužava prema kraju na kojem se nalazi malo žalo. Nalazi se na južnom dijelu otoka, u uvali Trešjavac. Naziv joj potječe od činjenice da je ta špilja bila stanište sredozemne medvjedice, najrjeđe vrste tuljana koja spada među najugroženije sisavce na svijetu, a koju na Visu zovu „morski covik“. Ona se danas, nažalost, iznimno rijetko viđa u Jadranu.

Modra špilja najpoznatija je znamenitost otoka Visa. Nalazi se u uvali Balun na istočnoj strani otoka. Komiškim je ribarima bila poznata od davnina, a svijetu je otkrivena 1884. godine kada je, na prijedlog istraživača baruna Eugena de Rensonneta, otvoren veći ulaz. Špilja, duga 24, a široka 12 m, naziv je dobila po odsjaju sunčevih zraka koje, kroz podvodni otvor na južnoj strani špilje, špilju osvjetlavaju modrom bojom. Ovaj fenomen je najljepši između 11 i 12 sati.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ulaz u špilju je zatvoren.

Cijena ulaznice (01.07.-31.08)  je 100,oo kuna (odrasli) i

                                                        50,00 kuna (djeca 6-12 god).

Cijena ulaznice (izvan sezone)  je 70,oo kuna (odrasli) i

                                                        35,00 kuna (djeca 6-12 god).

 

Ulaznice se mogu  kupiti u uvali Mezoporat. 

M: ++ 385 (0) 91 463 33 30, M: ++ 385 (0) 91 271 3015
E: bluecave@nautica-komiza.com

Na Biševu je nekoliko plaža, od kojih su najpopularnije: Mezoporat (Mezuporat) – uvala sa šljunčanom plažom s istočne strane Biševa u koju je moguće doći i redovnom linijom iz Komiže, a polazište je i za izlete u Modru špilju; Porat – uvala sa zapadne strane Biševa s predivnom pješčanom plažom iznad koje je nekoliko ugostiteljskih objekata; Salbunara (Sarbunora) – uvala sjevernije od uvale Porat u kojoj također postoji, iako nešto manja, pješčana plaža s bogatom hladovinom iznad nje.

Biševo je s Komižom povezano redovnom brodskom linijom, a u ljetnim mjesecima postoji nekoliko izletničkih linija. Na otoku je moguće naći privatni smještaj.

BROD ZA BIŠEVO (Sv. Salvestar) –

Državna linija 612

Tel: +385 (0)21 713 215 (recepcija)

 – polazak iz komiške luke u 8.00 sati svaki dan

– povratak s Biševa (uvala Porat)  u 17.00 sati

U slučaju loših vremenskih uvjeta brod ne isplovljava.

Povratna karta stoji 50,oo kuna.

 

Lokacija: Biševo, otok Vis

ispiši pošalji mailom
Kalendar događanja

31.

December

Silvestrovo na Biševu

Silvestrovo, 31. prosinca, posebno se svečano obilježava na Biševu gdje je crkvica iz XVI.st. posvećena sv. Silvestru. Pored crkve...


Prikaži sve događaje

Trenutačno nema komentara. Budite prvi koji će komentirati!
Želiš komentirati?


Preporučamo pogledati

Medvidina špilja

Medvidina špilja je 160 m duboka i oko 14 m široka špilja koja se sužava prema kraju na...

Modra špilja

Modra špilja na otoku Biševu  najpoznatija je znamenitost otoka Visa. Nalazi se u uvali Balun na istočnoj strani otoka....

Crkva sv. Silvestra

  Izgrađena u XVI.st. u kojoj se održava misa na Silvestrovo.SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste&Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
© 2012 — 2023 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Prijava | Web dizajn i podrška: