Nogometni klub Vis


ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 1 glasač(a), prosječna ocjena 5,00
Loading...

Povijest nogometa na Visu

Otok Vis poznat je po svojoj nogometnoj tradiciji.

“Najstariji nogometni klub na otoku je NK Istok iz Podšpilja, osnovan 1919. Osnivač i predsjednik kluba bio je M. Kordić. Klub je bio obnovljen 1949. i do 1960. natjecao se u prvenstvu splitskoga nogometnog podsaveza.

Zatim se u Komiži 1921. osniva NK Zmaj. Prvi predsjednik kluba bio je J. Borčić, a klub se natjecao u otočkim prvenstvima. Godine 1924. osnovan je NK Uskok iz Visa. S natjecanjem prestaje 1928., a raspušten je 1930.

Potom se u Visu 1932. ponovno osniva NK Jadran. Prvi predsjednik kluba bio je M. Vodanović, a klub se gasi 1941. Također u gradu Visu osniva se 1935. NK Vis, čiji je prvi predsjednik S. Darlić. I taj se klub gasi 1941.

Potkraj II. svjetskog rata u Visu se osniva NK Naprijed (1944). Prvi predsjednik kluba bio je M. Kuljiš. Do 1979. bio je stalni član natjecanja splitskoga nogometnog podsaveza, kada je ugašen.

Godine 1945. u Komiži se osniva NK Jadran. Prvi predsjednik kluba bio je F. Zanki. Klub je s natjecanjem započeo 1952. te bio član splitskoga podsaveza do 1969., kada je ugašen.

God. 1948. na otoku su osnovana 2 nogometna kluba: NK Garnizon u gradu Visu, koji se od 1948. do 1960. natječe u viškoj ligi, i novi klub NK Omladinac iz Pliskog Polja. I taj klub je od 1948. do 1960. član viške lige.”1

Do 1979. godine Vis je imao igralište i Nogometni klub „Naprijed“. Te godine čak je i Hajduk gostovao na Visu i igrao s klubom „Naprijed“ u slavu 35. godišnjice svoje obnove na Visu. Međutim, te godine nogometno je igralište pretvoreno u teniske terene, klub se ugasio i 27 godina život je na Visu tekao bez „najvažnije sporedne stvari na svijetu“.

 

NK „Vis“ danas

Gospodin Marinko Ivanišević-Mane sa šačicom entuzijasta krajem 2006.godine pokreće dječiju školu nogometa na Visu i registrira nogometni klub „Vis“, čime je ponovno nakon 30 godina stanke obnovljen kontinuitet viške nogometne škole. Treninzi su se najprije odvijali na igralištu ispred osnovne škole, a potom u gradskom Sportskom rekreacijskom centru „Issa“.

Višku školu nogometa u to je vrijeme vodio trener iz Nogometne akademije HNS-a gosp. Mili Butterer. U tom su se razdoblju mali Višani uključili u službena natjecanja županijskih liga.

Od 2007. godine polaznici škole nogometa kreću na takmičenje Lige Splitsko-dalmatinske županije. Po osnutku nogometnog kluba postojale su kategorije mlađi početnici, početnici, kadeti, seniori, veterani, a neki igrači iz tog razdoblja danas su prešli u druge klubove i nastavili se baviti nogometom u Splitu, Zagrebu te i inozemstvu.

Zahvaljujući Gradu Visu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ministarstvu mora, 2009. godine otvoreno je novo travnato nogometno igralište dimenzija 60×40 metara u Samogoru na Visu. 2013. godine otvara se i veliko travnato nogometno igralište dimenzija 106×65 metara, također u Samogoru. To je omogućilo da se utakmice igraju na svom (domaćem) terenu. Veliko nogometno igralište novi je korak u realizaciji projekta „Viške akademije sporta“ koji se realizira u sklopu budućeg sportsko-turističkog centra na području bivše vojarne Samogor.

Nogometni klub „Vis“ prošle je godine obilježio prvo desetljeće svog postojanja.

Danas se klub natječe u kategorijama: U9 „mlađi početnici“ i U13 „mlađi pioniri“ i broji 60-ak članova iz Visa i Komiže od 6 do 15 godina.

NK Vis svake godine tijekom travnja tradicionalno organizira malonogometni dječiji turnir „Sv. Juraj“povodom proslave Dana grada Visa.

 

1.  Izvor:  Nogometni leksikon

Lokacija: Vis, otok Vis

Kontakt osoba: Trener: Mario Potočnjak

Adresa: Šetalište stare Isse bb

Mobitel: +385 (0)98 969 1686

Kategorija: Sportski klubovi >

Organizacija događanja

Malonogometni dječji turnir Sv. Juraj - Vis

Povodom proslave Sv. Jurja i Dana Grada Visa NK “Vis” organizira  tradicionalne Ulične utrke u gradu Visu za...


Trenutačno nema komentara. Budite prvi koji će komentirati!
Želiš komentirati?SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: