Gdje se nalazimo

Srednja škola "Antun Matijašević Karamaneo"


ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 8 glasač(a), prosječna ocjena 4,00
Loading...

Nakon Drugog svjetskog rata stanovništvo Visa bilo je u stalnom opadanju. Otok, koji je početkom 20. stoljeća imao oko 10 000 stanovnika, polako su pustošile nesretne ekonomske prilike, a osobito loša politika vlasti koja je nastojala poljoprivrednike stjerati  kolektivne zadruge i time uništiti samostalna seljačka gospodarstva. Sela su opustjela i zatvorene su seoske škole kojih je nekad bilo čak šest. Ostale su samo osnovne škole u Visu i Komiži nakon kojih je bilo potrebno otići s otoka kako bi se nastavilo školovanje.

U namjeri da zaustavi eroziju stanovništva, tadašnji predsjednik općine Vis Andrija Šimić predložio je osnivanje srednje škole na Visu. Pozvao je na sastanak prof. Vida Biličića, prof. Franu Repanića i prof. Joška Božanića te su zajedno donijeli odluku o osnivanju škole.

Škola je osnovana 1975. godine pod nazivom Opća srednja škola, pružala je dvogodišnje obrazovanje općeg usmjerenja, a sjedište joj je bilo u zgradi Osnovne škole „Maršal Tito“ u Visu. Svečano otvorenje upriličeno je 14. rujna 1975. godine. Prvi v.d. ravnatelj bio je profesor Frane Repanić, a prvi profesori su bili Frane Repanić, pok. Vid Biličić, Ivanica Šabić i Joško Božanić.

Prva generacija od 14 učenika završila je ovu školu 1977. godine, a kako je tada na Visu bila samo opća srednja škola u trajanju od dvije godine, i oni su bili primorani nastaviti školovanje u drugim srednjoškolskim centrima, uglavnom u Splitu.

Dana 27. svibnja 1981. godine škola mijenja naziv u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje – Vis sa sjedištem u Visu. Dužnost direktora je obavljao prof. Joško Božanić. Centar je započeo s radom 07. rujna iste godine s upisana tri razreda, a njegovo završavanje omogućavalo je stjecanje srednje stručne spreme.

Ime koje danas nosi škola je dobila na prijedlog don Andrije Vojka Mardešića, viškog svećenika koji je čitavog života marljivo radio na očuvanju baštine i trudio se da mnoge stvari koje su gradile povijest ovog otoka budu zabilježene i nezaboravljene. Bio je, između ostalog, i vanjski suradnik naše škole u kojoj je čitavo desetljeće predavao latinski jezik. Upravo on je iz zaborava izvukao ime, lik i djelo Antuna Matijaševića Karamanea (1658. – 1721.), viškog svećenika, doktora crkvenog i građanskog prava, povjesničara i književnika koji je itekako zaslužan za procvat školstva na našem otoku. Od 12. studenog 1992. godine škola nosi ime Srednja škola „Antun Matijašević Karamaneo“.

Dana 02. studenog 1993. godine ravnatelj škole postaje mr. Vinko Marinković, od 01. travnja 1997. godine dužnost ravnateljice obnaša Slavica Dražić, a od 23. listopada 2009. god.  do danas dužnost ravnatelja obnaša Ivan Belanić.

Tijekom svog postojanja škola je mijenjala zanimanja i struke prema potrebama otoka i željama samih učenika i njihovih roditelja, ali i prema mogućnostima koje im je davalo Ministarstvo. Tako su u školi do danas u školi bili otvoreni sljedeći smjerovi: kuhar, konobar, servir, pomoćni kuhinjski radnik, prodavač, komercijalist, ekonomist, turističko-hotelijerski komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar, poljoprivredni tehničar, automehaničar, vodo i plinoinstalater, elektromehaničar, elektromonter, elektroinstalater, brodomehaničar, vodoinstalater i opća gimnazija.

Od dana osnutka do danas škola nije imala vlastiti prostor. Uvijek je bila sa sjedištem u zgradi Osnovne škole „Vis“, a nekoliko je godina, od 1994. do 2000., imala područni odjel u Komiži u kojem su se obrazovali kuhari i konobari. Ponekad se nastava održavala i u drugim prostorima pa je, recimo, neko vrijeme održavana u obližnjoj zgradi Batarije. Od 2000. godine naovamo nastava se stalno i u cijelosti održava u zgradi Osnovne škole „Vis“, u dvije smjene.

Danas je u  srednjoj školi „Antun Matijašević Karamaneo“ u Visu upisano ukupno 104 učenika, podijeljenih u 11 odjeljenja: četiri razreda opće gimnazije, 1. razred turističko-hotelijerski komercijalist, 2. razred turističko-hotelijerski tehničar, 3. razred komercijalist, 4. razred turističko-hotelijerski komercijalist, te od trogodišnjih usmjerenja tu su 1. razred konobar i  kuhar, 2. razred kuhar i pomoćni konobar i 3. razred kuhar i konobar.

Srednja škola „Antun Matijašević Karamaneo“ uspješna je ne samo u svojoj osnovnoj zadaći, a to je obrazovanje i odgoj mladih ljudi, već uz to neprestano sudjeluje u javnom i kulturnom životu otoka Visa. O tome najbolje svjedoči zid u predvorju škole ispunjen brojnim diplomama i priznanjima koje su naši učenici i škola u cjelini zaradili sudjelovanjem na različitim natjecanjima, smotrama i ostalim manifestacijala. Među njima smo osobito ponosni na zahvalnice, plakete i povelje koje smo dobili od gradova Vis i Komiže za doprinose obrazovanju na otoku i skupne uspjehe i zasluge iz oblasti kulture.

Lokacija: Vis, otok Vis

Kontakt osoba: Ravnateljica: Tončica Poduje Vojković

Adresa: Viškog boja 9

Telefon: 021 711-449

Faks: 021 711-449

Web:

E-pošta: ss-vis-501@skole.t-com.hr

Kategorija: Odgoj i obrazovanje > Škola-srednja

Trenutačno nema komentara. Budite prvi koji će komentirati!
Želiš komentirati?

Preporučamo pogledati

VERN'-Vis

7. rujna 2012. obilježen je početak rada Međunarodnog sveučilišnog centra VERN’-Vis. Rezultat je to suradnje Grada Visa i...SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: