Gdje se nalazimo

Crkva sv. Nikole (Muster)


ocjena 1ocjena 2ocjena 3ocjena 4ocjena 5 - 5 glasač(a), prosječna ocjena 4,20
Loading...

Iako se smatralo da je ovaj sklop benediktinskog samostana i crkve sagrađen još u IX. stoljeću (po natpisu iznad nadvratnika, DCCCL), prvi put se spominje u pisanim izvorima u XII. stoljeću. Muster je posvećen svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca, a samo ime Muster u dijalektu znači manastir. Kako je ovo bila glavna crkva u Komiži, više je puta u razdoblju između XIII.  i XVIII. stoljeća nadograđivana.

U XVI. stoljeću je jednobrodna crkva proširena prema sjeveru lađom gotičkog stila, a u XVII. stoljeću središnjom baroknom lađom, kojoj su s juga dodane još dvije, te je time postala najslikovitija crkva na Visu s peterobrodnim oblikom. Velika proširenja su završena oko 1634. godine. U baroknom stilu su izgrađena i glavna vrata s dvostrukim zabatom i dvije glave starozavjetnih proroka.

Krajem XVIII. stoljeća  je obnovljen i srednjovjekovni zvonik. Na glavnom oltaru, izrađenom od drva, smješteni su kipovi Preobraženja, Krista, Mojsija, sv. Ilije, sv. Josipa i sv. Jeronima. Iznad oltara se nalazi trijumfalni luk u baroknom stilu s prikazom Raspeća, Marijom i Magdalenom. Zanimljivi su i brojni kiparski radovi poput kamene posude za blagoslovljenu vodu, dva kipa, sv. Katarine i sv. Dominika, baroknog kipa Marije sa sinom, reljefnih anđeoskih glava, kao i propovjedaonica renesansnih oblika. U crkvi se nalazi i dosta grobova svećenika  i plemića s nadgrobnim spomenicima na kojima se vide imena i grbovi starih komiških obitelji kao što su Vitaljić, Marinković, Mardešić i Ivčević.

U njoj se nalazi i veliki broj umjetnina, ponajviše srebrnih, od kojih su najznamenitija dva srebrna kaleža, križ sa žigom mletačkog zlatara, dva moćnika u rokoko stilu i barokni kadionik.

Visoka kula na južnom dijelu sklopa samostana i crkve datira u XIII. stoljeće pa spada među najstarije utvrde u Dalmaciji. Uz kule su bili postavljeni obrambeni zidovi što ukazuje na to da je kula služila za obranu samostana i crkve.

 

Lokacija: Komiža, otok Vis

Vaši komentari
Crkva sv. Nikole (Muster)
Stipe 4.4.2020.

@anto, riječ manastir se danas, u uzem smislu, koristi kao riječ za manastir u kojem borave, žive i mole pravoslavni monasi. Inace, redovnici monasi, po kojima i manastiri dobijaju ime (monos=jedan), su stariji od samog raskola Crkve na onu Zapadnu i Istočnu. Riječ manastir doslovno se s grčkog prevodi kod nas kao samostan, i ta je riječ u upotrebi tamo od sredine 19. st. Dotada se koristila riječ manastir kao i njene razne inačice prilagođene lokalnim dijalektima, pa tako komižani od pamtivijeka benediktinski samostan zovu Muster, a narod na Pašmanu ćokovski samostan zovu Mostir, sve korijen riječi - manastir.


Crkva sv. Nikole (Muster)
Anto 12.4.2019.

_____ Kako ime MUSTER u dijalektu može značiti "MANASTIR"? Riječ je dakle o značenju riječi, koje s obzirom da se radi o katoličkom vjerskom objektu ( na lokalitetu nekadašnje vojne utvrde, postaje -okupljališta) može značiti samo kao SAMOSTAN. Manastiri su pravoslavni vjerski objekti i koliko je meni poznato takvih objekata u Komiži nema. Autor prethodnog teksta sa svojim navodom značenja imena MUSTER kao manastir sugerira čitatelju dan je riječ o pravoslavnom vjerskom objektu, crkvi. Za turiste to može biti posebnost ali ona nije utemeljena na istini.


Crkva sv. Nikole (Muster)
tijana 12.4.2018.

Crkva je prelepa,izgleda kao na filmu.Vidi se da se radi o srednjevekovnoj gradjevini,kojoj kasnije dorade nisu narusile prvobitni izgled.Sve pohvale za odrzavanje!
Srdacan pozdrav!~


Želiš komentirati?

Preporučamo pogledati

Crkva sv. Blaža

Ova crkva je jedna od tipičnih primorskih crkvi. Sagrađena je uglavnom od kamena i prekrivena kamenim pločama, ali...

Plaža Pizdica

Pizdica je šljunčana plaža prilično udaljena od centra u kojoj postoje izvori pitke vode pa se nekad tu...

Utvrda Robertson
OCJENA
4

Utvrda Robertson

Smještena između Fortice i Terjuna, izgrađena u vrijeme britanske vladavine.

Plaža Novo pošta

Novo pošta je nudistička plaža iza Kamenica do koje je moguće doći brodicom ili pješice kroz šumu iznad...

Mladineova kula

Ostaci ove utvrde iz XVII. st., nalaze se u mjestu Borovik. “Nazvana je po svom nekadašnjem vlasniku, obitelji...

Jabuka

Otok Jabuka je, uz susjedni Brusnik, jedini otok vulkanskog podrijetla u Jadranu. Smješten je 26 nautičkih milja zapadno...


SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: