Proizvodi učeničke zadruge "Bravure"

Učenici srednje škole “Antun Matijašević Karamaneo”, članovi učeničke zadruge “Bravura” izradili su “čikare” sa slikama otoka Visa i starim viškim poslovicama. Također su i izradili kaširane slike formata A3 s raznim motivima flore i faune otoka Visa. Za više informacija o kupnji navedenih proizvoda posjetite našu facebook stranicu: https://hr-hr.facebook.com/vis.central/

Čestit Božić uz najljepše želje u Novoj godini od Bravure!

Čestit Božić uz najljepše želje u Novoj godini od Bravure!

Čestit Božić uz najljepše želje u Novoj godini!

Dan sjećanja na Vukovar

Hrvatski je sabor 18. studeni proglasio Danom sjećanja na Vukovar – kao spomen dan na tragediju jednog grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost.

Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991. kada je srpska vojska topničkim i zračnim pripremama krenula u napad. Te borbe, koje su u Vukovaru vođene od sredine listopada pa sve do kraja bitke, ubrajaju se u najteže i najkrvavije borbe Domovinskog rata. Jugoslavenska narodna armija je, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, držala Vukovar pod opsadom punih 87, a opsada je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.

 

Svake godine uoči tog dana pada Vukovara, obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Palimo svijeće i molimo se za sve žrtve tog tužnog događaja. U trenutku kada povorka, koja kreće s Kuta, prođe ispred naše škole, nastava prestaje i svi se zajedno, noseći zapaljene svijeće u rukama, uključujemo u mimohod sjećanja kroz grad Vis do crkve sv. Jerolima na Prirovu, gdje se po dolasku služi sveta misa zadušnica.

Priča o gradu 18.11.1991.
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?
Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.
Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?
Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.
Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad – to ste vi.
Siniša Glavašević | Pisma iz Vukovara

40. godina SREDNJEG ŠKOLSTVA na Visu

18. prosinca 2015. g. prigodnim programom u prostorima VERNA obilježili smo 40 godina srednjeg školstva na otoku Visu. Naime, prije 40 godina, u namjeri da se zaustavi erozija stanovništva koja je prijetila otoku, osnovana je srednja škola pod nazivom Opća srednja škola koja je pružala dvogodišnje obrazovanje općeg usmjerenja, a sjedište joj je bilo u zgradi Osnovne škole „Maršal Tito“ u Visu. Svečano otvaranje bilo je 14. rujna 1975. godine, prvi v.d. ravnatelj bio je Frane Repanić, a prvi profesori Vid Biličić, Frane Repanić i Joško Božanić. Kroz godine je škola mijenjala nazive i usmjerenja te i danas nastoji zadržati mlade na otoku.

17.-27.09.2015. ANATOMIJA OTOKA

Ove godine od 17. do 20. rujna održava se četvrti po redu simpozij “Anatomija otoka” pod nazivom „Odgovorni turizam na otocima: prema sinergiji turizma i cjelogodišnjeg života otoka“.
Na simpoziju će izlagati preko 30 izlagača, a na radionici sudjeluju studenti arhitektonskih fakulteta iz Japana, Austrije, Slovenije i Hrvatske te ostali zainteresirani studenti i mladi arhitekti.

U okviru simpozija održan je i okrugli stol s temem „Dobre prakse viškog turizma“ na kojem je učenička zadruga „Bravura“, srednje škole A.M Karamaneo – Vis predstavila svoj rad, školu i uradak „Dvojezični info vodič otoka Visa“.
Na okruglom stolu raspravljalo se o stanju te perspektivama razvoja turističke ponude na otoku Visu. Poseban naglasak bio je na postojeće alternativne, odnosno selektivne turističke oblike u kontekstu obogaćivanja tradicionalne ponude otoka temeljene na suncu i moru te na mogućnostima za ublažavanje postojeće turističke sezonalnosti i utjecaja na integrirani razvoj turizma. Vis je još uvijek nova i nedovoljno otkrivena destinacija, bez afirmirane strategije razvoja turizma, stoga se pitamo „Kakav turizam želimo razviti na otoku?“ i „Koja je uloga željenog i planiranog turističkog razvoja u održivom i cjelogodišnjemu otočnome životu?“

11. i 12.09.2015. DANI ROGAČA

U Komiži u organizaciji TZ Komiža održani su 5. Dani rogača. Riječ je o jednoj vrlo lijepoj manifestaciji koja je započeta kao festival posvećen kulturi rogača, jednoj od najstarijih autohtonih komiških biljaka. Godinama je ova biljka bila zanemarivana, no upravo je rogač uz vinovu lozu i ribarstvo prehranila mnoge Komižane.

Rogač je mediteranska biljka iz porodice mahunarki čiji plodovi dozrijevaju krajem ljeta. Ima široku primjenu, a između ostalog se koristi kao zamjena za kakao, aroma u raznim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, bombonima, kolačima i pekarskim proizvodima.Poznati otočki specijalitet je rakija od rogača- rogačica.

U subotu popodne na komiškoj rivi održana je Humanitarno izložbena prodaja kolača od rogača. Tom prigodom otočna kuhinja, sekcija učeničke zadruge „Bravura“, srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“-Vis prezentirali su kolače od rogača dok su zadrugari kreativne sekcije izložili promidžbene materijale na temu rogač.
Sva prikupljena sredstva namijenjana su Dječjem vrtiću Komiža.

29.04.2015. RADIONICE U ŠKOLI

U četvrtak, 29. travnja 2015. godine u Srednjoj školi „A.M. Karamaneo“ održane su radionice i predavanja u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa ZMAG.
ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) je udruga koja ima za cilj razvijanje i promoviranje permakulture, ekoloških znanja i vještina, primjenjivih modela i tehnologija važnih za održivi razvoj te podizanje kvalitete života ljudi. Teži svijetu u kojem ljudi imaju zadovoljene životne uvjete, socijalna i ljudska prava, pri čemu se ne ugrožava okoliš i održivost prirodnih ekosustava.

Član Udruge ZMAG, Matko Šišak održao je predavanja: „Što se dešava sa našom klimom“ i „Obnovljivi izvori energije“, a Mateja Medić radionice: „Priprema zelenih sokova“ i „Recikliranje najlonskih vrećica“.

Na radionicama su prisustvovali učenici zadruge “Bravura” i ostali zainteresirani učenici i profesori naše škole.

Voditeljica Mateja naučila nas je što točno znači detoksikacija, koje su prednosti sirove hrane, kako odabrati zelenje i voće te pripremiti ukusne zelene sokove.

Također, naučili smo kako svoju kućnu kolekciju najlonskih vrećica možemo smanjiti tako da ih sami kreativno recikliramo pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica ograničena je samo količinom kreativnosti i mašte. Možemo izraditi unikatne torbice, torbe za kupovinu, toaletne torbice, pernice, novčanike …

Ovakve radionice razvijaju maštu, osjećaj za prostor, ravnotežu i sklad likovnih elemenata, te razvijaju motoričke sposobnosti ruke.

Hvala Udruzi ZMAG!

23.04. DAN GRADA VISA – prodajna prezentacija

Blagdan svetog Jurja Dan je grada Visa. Uz brojne manifestacije kojima su višani proslavili blagdan svoga zaštitnika i Dan grada održana je i prodajna prezentacija učeničke zadruge „Bravura“.
Vrijedni učenici i djelatnici zadruge 23. travnja 2015. u popodnevnim satima prezentirali su i prodavali svoje proizvode na viškoj rivi.

Također, ugostitelji naše srednje škole, uz stručno vodstvo svojih vrijednih mentora, prikazali su svoja stečena znanja i vještine u pripremanju bezalkoholnih koktela i flambiranih palačinki.SPONZORI I DONATORI

Turistička zajednica Grada Komiže Grad Komiža Turistička zajednica Grada Visa Grad Vis Hrvatska obrtnička komora Turistička agencija Alternatura d.o.o.
Privredna banka Zagreb Erste & Steiermarkische bank Gradina Vis d.o.o. Konoba Bako Caffe bar Bejbi Udruga HVIDR-a Vis
Prirodno bogatstvo otoka


© 2012 — 2024 Vis Central – učenička zadruga Bravura, otok Vis | Izjava o privatnosti | Mapa weba | Web dizajn i podrška: